Over ons2022-09-12T05:55:43+00:00

Over ons

Ons verhaal

Wij werken als restauratie-architecten aan de toekomst van erfgoed. Enerzijds door te zorgen voor een verantwoord herstel van het monument en anderzijds door te ontwerpen aan nieuwe wensen van de opdrachtgever. Van middeleeuwse tot na-oorlogse monumenten en van kleine woonhuizen tot grote kathedralen. Ieder monument vertelt een verhaal. Door ons werk komt dit weer optimaal en duurzaam tot zijn recht.

Nieuwe toekomst voor erfgoed, liefde voor historie

In ons werk ligt de focus op het zorgen voor een nieuwe toekomst voor het monument met behoud van erfgoed-waarden. Niet alleen fysieke instandhouding van interieur en exterieur. Het gaat ook om onderhoud, restauratie, transformatie, verduurzaming en andere verbeteringen aan erfgoed. Bijvoorbeeld karakteristieke gebouwen, zoals monumenten. Maar ook objecten in beschermde gezichten, zoals bruggen en kunstwerken.

Onze uitdaging ligt in het combineren van een verantwoorde omgang van erfgoed met de comforteisen van de toekomst. De complexiteit en het spanningsveld bij interventies zijn hoog; de restauratie-architect weet zaken als verduurzaming, het betrekken van de omgeving, budget van de opdrachtgever, ontzorgen van subsidies en vergunningstrajecten met elkaar in samenhang te brengen. Van visie tot ontwerp, van bouwtechnisch advies tot begeleiding van de realisatie.

Collegiaal netwerk erkende restauratie-architectenbureaus

De Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) is een actieve branchevereniging van gecertificeerde, erkende restauratie-architectenbureaus. Het werken aan cultureel erfgoed vraagt om gedegen expertise en kwaliteit. De vereniging zet zich in voor hoogwaardige restauratie en transformatie van monumenten in ons land.

Alle leden zijn in het bezit van het certificaat ‘Erkend restauratie-architectenbureau’, volgens de erkenningsregeling voor restauratie-architectenbureaus. Deze certificering wordt periodiek met een onafhankelijke beoordelingsprocedure getoetst. Opdrachtgevers weten met een gecertificeerd bureau de juiste partner in te schakelen voor de opgave.

“Wij hebben voor certificering gekozen om ons nadrukkelijk te kunnen onderscheiden in de restauratiesector.”

Ramon Pater, Archivolt architecten

Bestuur stelt zich voor

Voorzitter
Ramon Pater
Secretaris
Karlijn de Wild
Penningmeester
Thomas Steensma
Stefanie Weser
Jacqueline van Dam